زندگینامه زنان تأثیرگذار تاریخ ایران – پوراندخت (بوران) – قسمت اول
ختران و پسران ایجاد شدهاست. این پسوند را نباید عیناً در نظر گرفت. از او در آثار ابوعلی بلعمی در سده چهارم هجری با نام توراندخت یاد شده، سبئوس، تاریخنگار سده هفتمی ارمنی، او را ملکه بُر و سیف بن عمر، تاریخنگار صدر اسلام عرب، نیز او را دخت زبان نامیدهاست.
نام بورانی، پیشغذای ایرانی، ممکن است از بوران گرفته شده باشد.
پیشزمینه و اوایل زندگی
بوران دختر واپسین شاه برجسته ایران، خسرو دوم، معروف به خسرو پرویز (حکومت از ۵۹۰ تا ۶۲۸) و مریم، شاهزادۀ بیزانسی، بود. خسرو در سال ۶۲۸ توسط پسر خود شیرویه، که به نام قباد دوم نیز شناخته میشود، سرنگون و اعدام شد. شیرویه همچنین اقدام به کشتن همه برادران و برادران ناتنی خویش، از جمله ولیعهد، مردانشاه، کرد. این کار چنان ضربۀ سنگینی به امپراتوری وارد کرد که امپراتوری دیگر هرگز نتوانست دوباره به پا خیزد. گفته میشود که بوران و خواهرش آزرمیدخت از اقدامات وحشیانۀ شیرویه انتقاد کرده و او را سرزنش کرده بودند و او در آخر از کارهایش ابراز پشیمانی کرده بود. طبق گزارش رویدادنامه خوزستان، بوران همچنین همسر شیرویه بود که این نشاندهندۀ آیین زرتشتی خویدوده یا ازدواج با خویشاوندان است.
در پی سرنگونی خسرو پرویز جنگی داخلی در ایران آغاز شد که با استقلال کامل خاندانهای ممتاز مقتدر و ایجاد دولتهای جدید همراه بود. در این میان، درگیریها میان خاندانهای ممتاز پارسی (پارسیگ) و پارتی (پهلو) نیز از سر گرفته شد که باعث بدتر شدن اوضاع شد. چند ماه بعد، طاعونی ویرانگر استانهای غربی ساسانیان را فرا گرفت و نیمی از جمعیت آن مناطق، از جمله شیرویه را به کشتن داد. پس از شیرویه، پسر هشت سالهاش، اردشیر سوم، جانشین وی شد. تاجگذاری اردشیر را هر دو انجمن پهلو و پارسیگ و همچنین سومین انجمن بزرگ به نام نیمروزی پشتیبانی میکردند. با این وجود، در سال ۶۲۹، نیمروزیها حمایت خود را از شاه پس گرفتند و با کمک سپهبد برجسته ایرانی شهربراز، برای سرنگونی او توطئه کردند.
پهلوها به رهبری فرخهرمز از خاندان ممتاز اسپهبد، شروع به حمایت از بوران به عنوان شاهنشاه جدید ایران کردند و از آن پس او ضرب سکه را در مناطق پهلو آمل، نیشاپور، گرگان و ری آغاز کرد. در ۲۷ آوریل ۶۳۰ شهربراز اردشیر سوم را کشت،که او نیز به نوبه خود، پس از چهل روز سلطنت، در کودتایی به دست فرخهرمز به قتل رسید. سپس فرخهرمز در اواخر ژوئن ۶۳۰ به بوران در رسیدن به سلطنت کمک کرد. / ادامه در آینده
نظرات
ارسال یک نظر